Andreas Glantz är specialistsjuksköterska inom psykiatrisk omvårdnad. Foto: SVT

Psykiatrisköterskor har allt mindre tid för sina patienter

Uppdaterad
Publicerad

En studie som genomförts på sex psykiatriska avdelningar i Sydsverige visar att sköterskor lägger mindre tid på sina patienter än för tio år sedan.

– Det finns en risk att patienter får en sämre omvårdnad, säger Andreas Glantz, specialistsjuksköterska inom psykiatrisk omvårdnad.

Sjuksköterskor inom psykiatrin tillbringar två timmar mindre per arbetsdag med sina patienter än för tio år sedan, vilket innebär en minskning på 63 procent. Det visar en observationsstudie som genomförts på sex psykiatriska avdelningar i Sydsverige.

– För tio år sedan spenderade sköterskor cirka 3 timmar och 15 minuter med sina patienter under en arbetsdag. I dag ligger genomsnittet på 1 timme och 13 minuter, säger Anders Glantz, som genomfört studien tillsammans med forskare vid Malmö Universitet och Blekinge Tekniska Högskola, BTH.

Kan ge minskad trygghet

Studien visar att läkemedelshantering är den arbetsuppgift som sköterskorna lägger mest tid på. Även samtal med anhöriga, att ordna bemanning och mer praktiska uppgifter som städning tar upp mycket tid.

Vad kan konsekvenserna bli av en minskad patientkontakt?

– Det finns en risk att patienter får en sämre omvårdnad, vilket kan leda till längre återhämtning och en känsla av minskad trygghet på avdelningen, säger Andreas Glantz.

I klippet ovan berättar Andreas Glantz mer om studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.