Elinor Schad, 2e v. ordförande Sveriges Psykologförbund. Foto: Sveriges Psykologförbund/TT

Psykologförbundet: ”Det blir en skev arbetsfördelning”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha 500 elever på en psykolog är vad skolpsykologernas fackförbund rekommenderar. En utopi menar förvaltningschefen Göran Palmér – rimligt menar vice ordförande i Psykologförbundet Elinor Schad.

I Karlskrona kommun har i snitt en psykolog ansvar för 3 400 elever vilket är sju gånger så många som Sveriges Psykologförbund rekommenderar.

– Har man 3 000 elever blir man mer en person som dyker upp när det är allra värst och det är inte tanken. Vi ska jobba förebyggande och då behöver man finnas på plats och ta tag i problemen tidigt, säger Elinor Schad, 2e v. ordförande Sveriges Psykologförbund.

Kunskapsförvaltningens chef Göran Palmér menar att Karlskrona kommun aldrig kommer att kunna nå riktlinjen att ha 500 elever per psykolog.

– 500 kommer vi aldrig att kunna landa il. Det är en utopi vill jag nog påstå, men vi borde vara bättre än vad vi är, säger Göran Palmér.

”Borde locka med arbetsvillkor”

Sveriges Psykologförbund tycker däremot att kommunen kunde ha gjort mer.

– Det är en brist på psykologer men då får man locka med kompetensutveckling och bra arbetsvillkor. Man kan också rekrytera och satsar på ett bräde att anställa flera. Att till exempel satsa på att fördubbla antalet skolpsykologer i kommunen varav exempelvis två kommer få en specialistutbildning, säger hon.

Hur påverkar det att ha få psykologer på många elever?

– Det blir en skrev arbetsfördelning. När man har så få psykologer tenderar det att psykologerna endast gör utredningsuppdraget med tester inför inskrivning i särskola, utredning inför diagnostisering av läs och skrivsvårigheter och av adhd och då blir allt det andra liggande, säger Elinor Schad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.