Blekinge tingsrätt Foto: TT

Privata bilder publicerades på porrsajter – rättegång inleds i dag

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige mannen publicerade ett stort antal privata bilder av unga kvinnor på flera porrsajter. I dag inleds rättegången i Blekinge tingsrätt, där mannen står åtalad för 14 fall av grovt olaga integritetsintrång.

– Polisen har i sin genomgång sett att vissa av bilderna visats så mycket som tolv miljoner gånger, säger Christer Holmqvist, målsägandebiträde.

Totalt lade 27-åringen ut närmare hundra bilder på 14 olika unga kvinnor på porrsajter under våren 2019. Vissa av bilderna hade han tagit själv, andra hade han fått skickade till sig från olika håll. Men ingen av dem var ämnade för att publiceras offentligt.

I dag inleds rättegången mot 27-åringen.

– Det finns värre bilder och mindre värre bilder. Vissa bilder har fått runt tolv miljoner klick, och det går i vissa fall att identifiera personerna. Vissa är till och med taggade med namn. I vissa fall ligger bilderna fortfarande kvar, och det gör naturligtvis att det är ännu mer allvarligt, säger Christer Holmqvist, målsägandebiträde för de fjorton kvinnorna.

Erkänner brott

Rättegången mot 27-åringen väntas pågå under fyra dagar. Förutom integritetsintrången är mannen även åtalad för grovt barnpornografibrott, efter att filmer och bilder hittats i hans dator.

Han erkänner brott i de flesta fall, men menar att de inte borde anses vara grova.

– Det är väletablerade unga kvinnor som går att identifiera, och att man inte kan ta bort bilderna gör att de känner sig oerhört kränkta av detta. Alla är har under en längre tid mått dåligt i varierande grad.

Om 27-åringen döms riskerar han fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.