Räddningstjänsten avråder från att elda i påsk

Uppdaterad
Publicerad

”Elda inte!” Så låter uppmaningen från räddningstjänsterna i Blekinge. På grund av de torra veckorna den senaste tiden avråds blekingar från att elda i påsk.

Det är ännu inget eldningsförbud utfärdat men om nederbörden uteblir de kommande dagarna kommer markens ytskikt att bli så torr att eldningsförbud utfärdas, skrivs det i ett meddelande på sociala medier.

Uppmaningen lyder:

Läget är problematiskt redan nu och risken är stor att bränder sprider sig i de torra ytskikten på markerna. Ska man elda på sin egen tomt så var mycket försiktig. För det är extremt snabba brandförlopp just nu. Om man ändå eldar eller grillar, kom ihåg att ha något att släcka med.

Den senaste veckan har länets räddningsstyrkor ryckt ut till flera markbränder i hela länet. Om branden sprider sig kan ansvarig riskera att få böter eller fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.