Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är på Marinmuseums minsvepare HMS Bremön i Karlskrona som det upptäckts radioaktiv strålning. Foto: Erik Lundmark/SVT

Radioaktiv strålning stänger museifartyg i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Radioaktiv strålning har upptäckts på Marinmuseums minsvepare HMS Bremön i Karlskrona. Fartyget är nu stängt för personal och besökare.

Det var efter att radioaktiv strålning uppmätts på museifartyg på Maritiman i Göteborg som även Marinmuseum i Karlskrona undersökte sina fartyg. På ett av fartygen i samlingarna, minsveparen HMS Bremön, uppmättes radioaktiv strålning, något som Aftonbladet var först med att berätta.

– Vi bestämde oss för att utlysa skyddsstopp och stänga fartyget. Ingen får gå ombord, säger Johan Löfgren, som är chef på samlingsenheten på Marinmuseum, när SVT når honom.

Museifartyg sedan 1987

Minsveparen HMS Bremön byggdes i Göteborg och sjösattes 1940. Fartyget var en del av Sveriges försvar under andra världskriget och användes bland annat för att skydda handelsfartyg. Under efterkrigstiden arbetade fartyget med att röja minor. 1987 blev det besöksfartyg på Marinmuseum.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.