Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen vägrar lägga ifrån sig motorsågen trots att poliserna skriker åt honom flera gånger. Genom polisens kroppkamera hörs han säga ”skjut mig då”. Foto: Polisens kroppskamera

Här skjuts motorsågsmannen av polisen – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Just när mannen ska attackera sin granne med motorsågen anländer polispatrullen.

”Släpp motorsågen annars skjuter jag dig”, skriker en av poliserna.

Kort därefter träffar tjänstevapnets kula mannens ben.

Det var under natten till långfredagen som mannen beväpnad med yxa och motorsåg försökte ta sig in hos en granne i det lilla samhället i östra Blekinge. Enligt vad motorsågsmannen uppgett i förhör bottnar konflikten i att hans granne ska ha anmält hans familj till socialförvaltningen.

”Skjut mig då”

Det tog cirka 30 minuter från att larmet ringdes in till polispatrullerna på plats kunde avstyra den hotfulla situationen. På filmen från en av polisernas kroppskamera hörs hur patrullen varnar mannen – som fortsätter stå med motorsågen i handen. I stället för att lägga ifrån sig den säger han ”skjut mig då”.

Efter händelsen fick motorsågsmannen vårdas några dagar på sjukhus för skottskada och har sedan suttit häktad. Polisens skott har granskats och bedömningen var att det var försvarligt att skjuta verksanseld.

Under onsdagseftermiddagen inleds den första av två rättegångsdagar i Blekinge tingsrätt. Den misstänkte mannen, som är i 35-årsåldern, står åtalad för grovt olaga hot samt grovt hot mot tjänsteman.

Se filmen från polisens kroppskamera under dramatiska aprilnatten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.