Hör Johanna Björkman, advokat och tidigare åklagare, om de nya uppgifterna inför rättegångsstarten i hovrätten. Foto: SVT

Rättsexperten om nya bevisningen: ”Kan bli väldigt intressant”

Publicerad

I dag inleds förhandlingarna i hovrätten gällande det uppmärksammade styckmordet i Karlskrona – med ny bevisning och en omprövad rättspsykiatrisk undersökning.

Det var den 25 juli 2020 som en 57-årig man i Karlskrona mördades och styckades – för att sedan begravas på en skärgårdsö.

Två män, 22 och 23 år gamla, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse respektive 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Domar som överklagades av de båda männen och åklagaren.

Styckmord i Karlskrona

Ny bevisning

Inför förhandlingarna i hovrätten har 23-åringen – via sin försvarare – skickat in ny bevisning, i form av chatthistorik mellan de båda åtalade männen.

23-åringen, som var den som styckade kroppen, har beskrivit hur han manipulerats av den medåtalade 22-åringen att tro att 57-åringen var en farlig person som ville dem illa. Något han menar att den nya bevisningen stärker, då den visar att påtryckningarna pågått under en längre tid än vad som tidigare visats upp i rätten.

Omprövning av utredning

22-åringen, som utdelade de dödande slagen med en skiftnyckel, har i sin tur framhållit sin psykiska ohälsa och medföljande rädsla för 57-åringen som främsta orsak till att brottet begicks. Något han menar bör ses som förmildrande.

Inför förhandlingarna i hovrätten överklagade 22-åringen den rättspsykiatriska undersökningen, som inte visade på någon allvarlig psykisk störning. Men Socialstyrelsen valde att gå på samma linje.

I klippet ovan resonerar rättsexperten Johanna Björkman om vad den nya bevisningen och Socialstyrelsens bedömning kan få för betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet