Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Michelle Hallberg/SVT

Råvarupriset ökar markant för krögare: ”Bekymrad över att vi inte kan påverka det”

Uppdaterad
Publicerad

Priset för restaurangernas råvaror har ökat markant. Samtidigt kan krögarna inte höja priserna för mycket då man inte vill riskera att tappa sina kunder.

– Man är alltid orolig som krögare. Det är svårt att få det att gå ihop även när det går bra, säger Karlskronakrögaren Pär Hjalmarsson.

Statistik från branschorganisationen Visita visar på en markant prisökning för livsmedel för restauranger – råvarorna har ökat med mer än 20 procent.

Krögaren Pär Hjalmarsson har två restauranger i Karlskrona. Han menar att en 20-procentig ökning på ett livsmedel inte innebär att man kan ta höjd för hela höjningen.

– Egentligen hade man ju behövt det om man skulle behålla samma marginaler. För en pizza hade vi kanske behövt ta 200 kronor, men vi kanske landar på 185.

”Frågan är var det kommer ta vägen”

När inflationen drabbar även kunderna finns det redan en stor risk att folk drar ner på att äta ute när de behöver spara pengar, vilket också oroar krögarna.

– Man vet inte hur folks köpkraft och vilja att gå ut kommer att bli. Frågan är var det kommer ta vägen. Jag är bekymrad över att vi inte kan påverka det, säger Pär Hjalmarsson.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så har priserna förändrats senaste året

Livsmedel och alkoholfria drycker: 11,2 procent

El: 39,8 procent

Inventarier och hushållsvaror: 12,2 procent

Bilar: 8,4 procent

Drivmedel: 54,2 procent

Rekreation och kultur: 3,9 procent

Restauranger och logi: 10,1 procent

Personlig hygien: 5,8 procent

Siffrorna avser årsförändring i procent.

Källa: SVB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.