Redan Karl XII godkände muslimska gudstjänster

Uppdaterad
Publicerad

Budskapet på Sverigedemokraternas flotte vid infarten till Karlskrona har skapat debatt. Men frågan om muslimers rätt att utöva sin religion är inte ny. Den förekom redan på tidigt 1700-tal när Karl XII styrde.

– Karl XII var tvungen att låna 444 000 daler silvermynt av armeniska, turkiska och judiska långivare, säger doktoranden och kristdemokraten Harry Svensson. När de sedan skulle hämta tillbaka pengarna blev de stationerade i Karlshamn och Karlskrona.

Enligt den rådande kyrkolagen under tiden skulle alla som befann sig i Sverige, men inte var medlemmar i svenska statskyrkan, döpas. Men för att de muslimska och judiska långivarna skulle slippa detta skrev Karl XII ett fribrev så de skulle kunna utföra sina gudstjänster utan att bli straffade.

– Fribrevet är beviset för att Karlskrona är den första staden i Sverige där muslimer förrättat gudstjänst, säger Harry Svensson.

Han menar att det även är flottans närvaro i Karlskrona som har bidragit till det religiösa och kulturellt öppna klimatet i staden under de senaste 300 åren.   

– Tillåtelsen för muslimer och judar i Karlskrona att fira gudstjänst är ett uttryck för denna internationellt orienterade kultur, säger Harry Svensson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.