Foto: SVT

Region Blekinge ryter ifrån om nedläggningen av BTH

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att BTH i Karlshamn ska läggas ned har fått stark kritik både från studenter och närlingsliv. Nu säger Region Blekinge ifrån och vill istället öka antalet utbildningsplatser i länet.

– Att ledningen för Blekinge Tekniska Högskola nu signalerar att lärosätet vill lämna Karlshamn är fullständigt oacceptabelt. Lösningen är istället att skapa fler utbildningsplatser i Blekinge, inte färre, säger Region Blekinges ordförande Christina Mattisson (S) i ett pressmeddelande.

Christina Mattisson har tillsammans med landshövding Berit Andnor Bylund inlett ett arbete för att påverka regering och departement att öka antalet utbildningsplatser i Blekinge.

– Sveriges näringsliv och offentlig sektor har ett stort behov av ingenjörer och annan högskoleutbildad personal som exempelvis sjuksköterskor, säger Christina Mattisson.

”Bör finnas i alla kommuner”

När planerna om nedläggningen av BTH i Karlshamn blev kända för regionen gav Christina Mattisson och Berit Andnor Bylund regiondirektören och länsrådet i uppdrag att förbereda en länsuppvaktning hos statssekreterare och departement för att få mer resurser till utbildningsplatser i Blekinge.

– Högskolans betydelse för Blekinge handlar om mer än kompetensförsörjning. Det handlar om att ha resurser att utveckla regionens näringsliv, bli attraktivare för företagsetableringar och inflyttare. Därför bör högskoleverksamhet helst finnas i alla kommuner i regionen. säger Christina Mattisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.