Region Blekinge vill erbjuda coronavaccin till Ukrainaflyktingar

Publicerad

Region Blekinge vill erbjuda människor som flyr från Ukraina coronavaccin, eftersom vaccintäckningen i Ukraina är låg.

– Vi behöver kunna erbjuda dem det, eftersom de kommer till vårt land och kanske kommer stanna här ett tag, säger vaccinsamordnare Anna Tegel.

Under både tisdagen och onsdagen har det kommit flera flyktingar från kriget i Ukraina till Karlskrona. Regionen tittar nu på möjligheterna om att erbjuda coronavaccin till de personer som kommer hit. Fast en plan om hur ett sådant arbete skulle gå till är inte klart.

– De människor som kommer nu har rätt att vistas här i 90 dagar och de åker ju vart de vill. Så det är lite oklart om hur det ska gå till, säger Anna Tegel.

Få covidvaccinerade

Regionen ser en risk med att smittan av covid-19 kan blossa upp igen när det kommer mycket människor från Ukraina eftersom vaccintäckningen är låg i landet.

– Det är ganska låg täckningsgrad i Ukraina så därför ser vi en risk att det kan blåsa upp någonting, säger Anna Tegel.

Måste ske med respekt

Men Anna Tegel är viktig med att påpeka att ett sådant arbete måste ske med respekt eftersom människorna som flyr kommer från ett krigsdrabbat land.

– Då är det kanske inte det första man tänker på, ”jag måste ha vaccin”, utan man kan ha andra behov som man behöver hjälp med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.