Region Blekinges kommunikationsdirektör Madeleine Flood. Foto: TT/SVT

Regionen anlitar vakter – bara legitimerade journalister välkomna

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt hundra presskonferenser om pandemiläget i länet tvingas Region Blekinge fortsättningsvis anlita vakter.

Orsak: ledningen vill undvika besök från frågeställare som inte har journalistlegitimation.

– En försiktighetsåtgärd, förklarar kommunikationsdirektör Madeleine Flood.

När Region Blekinge på fredag håller ytterligare en presskonferens om coronasituationen i länet finns vakter på plats för att säkerställa att bara yrkesverksamma journalister med giltig presslegitimation släpps in i salen.

Frågan aktualiserades efter senaste presskonferensen då smittskyddsläkare Bengt Wittesjö fick svara på vaccinkritiska frågor under en intervju med personer som inte representerade något av de etablerade medieföretagen i Blekinge.

– Vi sätter in vakter eftersom vi vill garantera en pressträff med seriösa journalister. Det handlar inte om att vi inte vill ha kritiska frågor, men vi kan heller inte tillåta ”allmänhetens frågestund”. Det blir ohållbart, säger Madeleine Flood.

Kände till besöket

Kravet för att få närvara är därför från och med fredag att reportrar på plats ska kunna uppvisa presslegitimation. Den som ändå försöker ta sig in i lokalen kommer att avvisas av vakter.

– Seriösa journalister är allmänhetens företrädare och allmänheten kan dessutom ta del av presskonferensen via vår webbsändning.

Hur resonerade ni efter besöket senast?

– Vi hade fått indikationer på att de skulle närvara så det var ingen överraskning. Men det ledde till en diskussion där vi i efterhand kände en osäkerhet kring om det här var seriösa journalister, säger Madeleine Flood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.