Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i klippet ovan. Foto: SVT/Johan Nilsson,TT

Regionen hinner inte med – nya provrutiner införs i länet

Uppdaterad
Publicerad

Kapaciteten för att analysera coronatesterna i länet räcker inte till. Därför inför nu Region Blekinge nya rutiner för både provtagning och smittspårning.

Under fredagens presskonferens meddelade smittskyddsläkare Bengt Wittesjö att den stora smittspridningen av covid-19 nu gör att man inte hinner med testningen i den mån man hade önskat.

– Vi räcker inte till. Ingen räcker till, sa smittskyddsläkaren under presskonferensen.

Beskedet blev nu bland annat att provtagningskravet för friska personer som bor tillsammans med en person med konstaterad smitta, inte längre ska testa sig.

De som har störst risk för allvarlig sjukdom eller arbetar inom vård och omsorg kommer att prioriteras.

”Övermäktigt”

Även smittspårningen kommer att förändras, då regionen inte längre kommer att ringa upp alla personer som fått ett positivt coronasvar. Istället kommer dessa personer få uppmaningen att svara på en enkät.

– Det har blivit övermäktigt. Det finns inte tillräckligt med folk för att ringa alla.

Hör mer om de nya testrutinerna i klippet.

Vid provtagning:

  • Provtagning rekommenderas för alla med symptom på covid-19 från och med att du fyllt 13 år, oavsett om du är ovaccinerad eller vaccinerad med en, två eller tre doser.
  •  Provtagningskravet för friska när- och hushållskontakter tas bort (med undantag för personer som arbetar inom vård och omsorg). Med när- och hushållskontakt innebär att du bor tillsammans med eller på annat sätt varit i nära kontakt med någon som har konstaterad covid-19. Du ska då inte längre testa dig så länge du inte har symptom som liknar covid-19.
  • Barn över 13 kan endast provtas om barnet har utökad e-legitimation.
  • All personal inom vård och omsorg kommer tilldelas provtagningskit att ha hemma.

Då ska du stanna hemma:

  • Om du bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19 ska du stanna hemma i karantän. Karantäntiden är sju dagar från och med att personen med covid-19 insjuknade (tidigare gällde sju dagar från och med provtagningsdag).
  • Om du haft covid-19 de senaste sex månaderna behöver du inte testa dig vid symptom, men du ska stanna hemma från skola eller arbete tills du mår bättre och har varit feberfri i minst en dag.
  • Barn under 13 år med nytillkomna förkylningssymptom ska stanna hemma tills de mår bra, i normalfallet fyra till sju dagar, varav två dagar utan feber.
  • Om du (som är minst 13 år) inte haft möjlighet att testa dig via egenprovtagningen (PCR) ska du stanna hemma en vecka, räknat från första symptom.
  • Om du gör ett så kallat ”snabbtest” som visar att du har covid-19, bör du även testa dig med vanlig egenprovtagning (PCR) för att få svaret bekräftat. Om det inte är möjligt ska du stanna hemma en vecka, räknat från första symptom. Detsamma gäller alla som du bor tillsammans med.

Källa: Region Blekinge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer