Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Blekinge riskerar att gå 415 miljoner kronor minus under 2023. Nu kommer sparkrav på alla verksamheter. Foto: SVT/Arkiv

Regionen riskerar gå 415 miljoner kronor minus i år

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge riskerar att gå 415 miljoner kronor minus under 2023. Nu kommer sparkrav på alla verksamheter.

– Det är en väldigt ansträngd situation som också har förvärrats av inflationen, säger Christina Mattisson (S), regionstyrelsens ordförande.

Det är årets första ekonomirapport som visar att verksamheterna inom regionen kan komma att gå 415 miljoner minus under året, vilket Sydöstran var först att rapportera om.

267 miljoner kronor av minusresultatet är ökade pensionskostnader. Enligt regionens budget får verksamheten gå minus den summan vid årets slut, men det finns då alltså ett återställande krav på 148 miljoner kronor.

Förutom pensionskostnaderna är det bland annat kostnader för hyrpersonal som ligger bakom minusresultatet. Men inflationen har också påverkat både drift- och trafikkostnaderna negativt.

– Vi har ett oerhört ansträngt läge. Nu måste samtliga nämnder minska sina kostnader för att bidra till att minusresultatet minskar, säger Christina Mattisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.