Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Blekinge är delägare i vindkraftverk utanför Kalmar och kan nu sälja el därifrån dyrare för att lindra konsekvenserna av de höga elpriserna. Foto: TT

Region Blekinge säljer el från vindkraft – lindrar prisernas chockhöjning

Publicerad

Region Blekinges elkostnader beräknas öka ungefär 30 procent när året summeras i jämförelse med förra året. Men tack vare försäljning av vindkraftsel lindras de ekonomiska konsekvenserna.

– Det hjälper oss absolut, säger Gustav Sandgren, energiingenjör på Region Blekinge.

2013 blev regionen delägare i vindkraftverk i Rockneby utanför Kalmar – något som i tider av höga elpriser är lönsamt. Regionen kan sälja vindkraftsel, som i sin tur lindrar de höjda elkostnader regionen har.

– Det minskar vår sårbarhet. Vid höga elkostnader säljer vi vår vindkraftsel dyrare och får större intäkter, säger Gustav Sandgren.

Vindkraftverken som regionen äger producerar på ett år ungefär 20-25 procent av den el som regionen gör av med på ett år.

Oro för framtiden

Men det är inte bara försäljning av vindkraftsel som har motat en eventuell kostnadssmäll. Framför allt har regionen haft nytta av att använda en särskild inköpsmodell av elavtal där de får el relativt billigt – i alla fall för tillfället.

Det finns oro för hur elpriserna ska utveckla sig framöver. 

– På grund av vår inköpsmodell har vi varit skyddade men ju mer tiden går med högre elpriser kommer det drabba oss hårdare. Enligt prognosen ökar våra kostnader med 30 procent i år, men nästa år skulle det kunna bli ännu större ökning, säger Gustav Sandgren.

Enligt den senaste prognosen överskrider elkostnaderna budget med nio miljoner under 2022.

Hör mer om vindkraft och elbesparing på sjukhusen i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.