Peter Lilja stannar på sin post som längst till sista oktober. Foto: Jörgen Ragnarson / BILDBYRÅN

Regionen stoppar egna arbetet – firma ska utse Liljas efterträdare

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge har tillfälligt blåst av rekryteringen av ny regiondirektör efter Peter Lilja.

Det nya styret vill i stället att en extern rekryteringsbyrå tar över arbetet.

Tanken var att Region Blekinge under ledning av HR-direktör Linda Hultén skulle ta fram en ersättare till Peter Lilja, som i september förra året officiellt meddelade att han skulle sluta efter 13 år på posten.

Men nu stoppas det arbetet.

Ett 25-tal personer har hunnit söka tjänsten.

– Vi har hela tiden hellre sett att en neutral rekryteringsfirma ska hitta en ny regiondirektör. En sådan är upphandlad och tar nu över processen, säger finansregionrådet Sophia Ahlin (M).

Kritik från oppositionen

Lilja har sedan tidigare en uppgörelse med regionstyrelsen att stanna tills en efterträdare är utsedd – dock som längst till den siste oktober.

– Jag har fått till mig att rekryteringen tillfälligt är avbruten och har fått en del frågor kring det. Men vad det betyder vet jag inte och jag håller mig utanför det, säger Peter Lilja.

Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) är kritisk till styrets beslut.

– Det är djupt olyckligt. Jag tycker att vi ska fullfölja och vi behöver ha ett snabbt tempo i den processen. Jag har inte fått någon förklaring till varför utan vi var överens om att gå vidare med några kandidater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.