Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: SVT

Stabsläget inom hälso- och sjukvården avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge meddelar under fredagen att stabsläget inom hälso- och sjukvården avslutas. Samtidigt meddelas att läget fortfarande är ansträngt, men att insatserna har gett resultat och att beläggningsgraden på Blekingesjukhuset har minskat.

Stabsläget sattes in den 30 september med orsaken att det var stor brist på vårdplatser.

Under fredagen avslutades stabsläget eftersom situationen inom hälso- och sjukvården nu bedöms vara hanterbar. Fler vårdplatser har skapats och inflödet till Blekingesjukhuset har minskat något.

Hitta stabila lösningar

Samtidigt meddelar också regionen att situationen på Blekingesjukhuset fortfarande är ansträngd och för att inte hamna i ett akut läge igen är det viktigt att alla hjälps åt:

– När läget blir riktigt kritiskt måste hälso- och sjukvården styras om och prioritera hårdare så att vårdens resurser satsas på de patienter som har störst behov. Men vi arbetar samtidigt med en plan för hur vi ska hantera den vård som har fått vänta, säger sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson i ett pressmeddelande.

Regionen fortsätter arbetet för att inte hamna i samma situation igen. Bland annat genom att se över fördelningen av vårdplatser och att rekrytera nya medarbetare.

– Vi behöver hitta stabila lösningar för vårdplatserna, det är fokus just nu, säger Kjell Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.