Efter IVO:s granskning konstaterar sjukvårdsdirektören att dokumentationen måste skötas bättre på särskilda boenden i Blekinge. Foto: SVT/Arkiv

Regionens svar på kritiken: tydligare rutiner och bättre dokumentation

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge svarar nu på den kritik som framförts av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gällande coronavården av äldre på särskilda boenden.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktade i november kritik mot regionen om hur covid-19-vården av äldre på särskilda boenden fungerat. Nu har Region Blekinge svarat IVO. Trots kritiken framhåller Region Blekinge att det finns mycket som fungerat bra i vården vid misstänkt eller konstaterad covid-19 hos äldre vid särskilda boenden samtidigt som de framför en del förbättringsåtgärder.

– Region Blekinge ser IVOs synpunkter som mycket viktiga inspel i det redan pågående utvecklingsarbetet tillsammans med länets kommuner. Vi är ytterst angelägna om att vården till denna patientgrupp ska fungera på bästa möjliga sätt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Ivarsson i ett pressmeddelande.

Förslagen innebär bland annat att personalens arbetsuppgifter ska bli tydligare och att alla äldre ska ha individuella medicinska vårdplaner som säkerhetsställer dokumentation och en dialog med patienter och närstående. Regionen menar också att deras nya vårdinformationssystem, som successivt införs med start under 2023, ska bidra till förbättringar av journaldokumentationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.