Regionrådet: ”Tråkigt att folk inte vet vem som styr”

Uppdaterad
Publicerad

Många klassar sjukvården som en av de viktigaste valfrågorna, men ytterst få har koll på vilka politiker som styr, enligt SVT:s undersökning.

Regionrådet i Blekinge, Lennarth Förberg (M) är bekymrad över resultatet.

– Det är tråkigt att inte fler vet att det är vi som styr.

Efter förra valet skedde ett historiskt maktskifte i Region Blekinge, då Alliansen tog över styret från socialdemokraterna för första gången någonsin. Men det är det inte många som har uppmärksammat, visar den enkät som SVT Nyheter Blekinge och Uppdrag Granskning har gjort.

Den visar bland annat att ytterst få kan namnge en aktiv regionpolitiker, och att knappt hälften kan säga vilka det är som styr i den egna regionen. Även i Blekinge visar siffrorna samma sak.

Vården – Val 2022

– Jag är tyvärr inte jätteförvånad att man tror att socialdemokraterna fortfarande styr. Det enda jag kan göra åt det är att försöka vara så tillgänglig som möjligt och så öppen som möjligt med vår politik, säger Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande.

Siktar mot valet

Inför den stundande valrörelsen hoppas såväl Lennarth Förberg som oppositionsrådet Christina Mattisson (S) att blekingeborna kommer kunna få en bättre bild av regionpolitiken.

– Det vilar ett ansvar på oss att finnas ute och möta blekingeborna. Sedan tycker jag också media har ett ansvar att bättre förmedla vad som sker i regionen. Jag brukar säga det till alla journalister jag möter att jag saknar er på de möten som är offentliga, som regionfullmäktige och regionstyrelsen, säger Christina Mattisson (S).

– Jag hoppas att när vi närmar oss valet, då tror jag att fler kommer vara medvetna om hur det ser ut det politiska och att det är vi som har styrt den senaste mandatperioden, säger Lennarth Förberg.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet