Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlshamnsverket är igång sedan en vecka tillbaka. Foto: SVT

Kraftig produktionsökning på Karlshamnsverket leder till nyanställningar

Uppdaterad
Publicerad

Med fyra månader kvar av året har Karlshamnsverket redan slagit fjolårets totala elproduktion med råge. Nu krävs nyanställningar för att möta vinterhalvårets väntade behov.

– Det krävs en anpassning till den här nya efterfrågan av Karlshamnsverket, säger Henrik Svensson, kraftverkschef.

Karlshamnsverket har den senaste tiden varit i drift i stort sett kontinuerligt, med ett av tre så kallade block. För några veckor sedan passerade verket fjolårets samlade produktion, och till höst och vinter väntas produktionen öka ytterligare.

– Jag tror att vi i år redan har passerat 130 GWh, och hela fjolåret uppgick produktionen till 110 GWh ungefär, säger Henrik Svensson, kraftverkschef.

Väntas öka ytterligare

Under vinterhalvåret, som inleds den 16:e november, väntas produktionen behöva öka ytterligare – vilket nu tvingar Karlshamnsverket att nyanställa personal för att säkra produktionen.

– Nu kör vi ett ”block” och det klarar vi med den bemanning vi har. Men när Svenska Kraftnät lägger två av våra block i förhöjd beredskap behöver vi mer personal, och den har vi inte haft. Förra året gällde det tio dygn kontinuerligt, vilket leder till att vi kör slut på folk. Det är en ohållbar situation, och det är därför vi måste nyanställa.

Karlshamnsverkets produktionsrekord är 4 TWh år 1974.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.