SVT:s reporter följde med Havs- och vattenmyndigheten som letade olagliga ålryssjor. Foto: SVT

Rekordbeslag av förbjudna ålryssjor under våren

Uppdaterad
Publicerad

På ett par veckor har Havs- och vattenmyndigheten tagit fler olagliga fiskeredskap i beslag än de vanligtvis gör så här tidigt på säsongen.

– Det är ett omfattande fiske, det ser vi på antalet ryssjor vi tar, säger Thomas Reuterljung, fiskerikontrollant.

Under förra året tog Havs- och vattenmyndigheten 226 olagliga ålryssjor i beslag. Största delen hittades vid Blekinges kust.

Nu har de hittat över 50 ryssjor på bara några veckor.

– Vi har tagit många tidigt på säsongen, och det är tack vare att de ligger grunt och att vi är effektiva med drönaren, säger Thomas Reuterljung.

Ålen är utrotningshotad och rödlistad, och endast licensierade fiskare får ta upp den, nio månader om året.

Fisket polisanmäls

De olagliga ryssjorna är omärkta och döljs ofta på djupare vatten eller vid växtlighet. Havs- och vattenmyndigheten tar ryssjorna de hittar i beslag och gör en polisanmälan. Men det är sällan någon som lagförs för att ha tjuvfiskat ål.

– Det blir en anmälan men i och med att det inte finns något namn eller annat att gå på, läggs det ner direkt, säger Thomas Reuterljung.

Se mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.