Rekordhögt tryck på tester – fördubblad väntetid

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på antalet tester mot covid-19 som skickas till laboration är rekordhögt i Blekinge. Så pass högt att det tar dubbelt så lång tid att få svar på sitt test.

I vanliga fall tar det en till två dagar att få svar – i dagsläget kan det ta tre till fyra dagar.

Men det laboratoriet som Region Blekinge använder får inte bara in tester från Blekinge, vilket har lett till att de fått in rekord många prover och därför inte hinner analysera lika snabbt.

Förra måndagen fick laboratoriet in 33 500 tester, varav 1 200-1 300 kom från Blekinge. 

– Vi har ju fortfarande goda möjligheter att provta men det är ju det att du får vänta längre på provsvaret.  Så för hushållskontakter kan det bli att man får en längre karantänstid, säger E-hälsostrateg Åsa Gyberg-Karlsson.

Inga planer på att pausa

I andra regioner har de behövt pausa provtagningen för att hinna med trycket. Men enligt Åsa Gyberg-Karlsson så är det inget som är aktuellt i Blekinge just nu men att det kan komma att ändras längre fram.

– Detta är något vi följer varje dag och har dialog med labbet. Just nu har vi inte fått en begränsning när det gäller våra tester från Blekinge. Vi tar det dag för dag, säger Åsa Gyberg-Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.