Allt fler ansöker om skuldsanering i länet efter nya lagar. Foto: TT

Rekordmånga sökte skuldsanering i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 ansökte 364 svårt skuldsatta personer om skuldsanering i Blekinge, en ökning med 49 procent jämfört med året innan.

De senaste tre åren har antalet ansökningar om skuldsanering ökat med 54 procent i länet. Det visar statistik från Kronofogden som Visma har sammanställt.

– Den kraftiga ökningen är anmärkningsvärd. En del av förklaringen är dock att de nya reglerna kring skuldsanering gör det lättare att ansöka. Det är i grunden positivt att fler svårt skuldsatta kan få hjälp att komma ur skuldsituationen, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

Skuldsanering

Skuldsaneringslagen har funnits sedan 1994. Den som beviljas skuldsanering ska vara så svårt skuldsatt att det inte anses möjligt att återbetala skulderna inom en rimlig framtid. Därefter betalar den skuldsatte av sina skulder under några år i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt.

Källa: Visma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.