En översvämmad del av Mörrumsån. Foto: Frivilliga Flygkåren

Unika flygbilder: Rekordmycket vatten i Blekinges åar

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket vatten i Blekinges vattendrag. Aldrig förr har så mycket vatten uppmätts i Mörrumsån och vid hela fyra vattendrag i länet har det utfärdats en klass 1-varning.

Den senaste tidens blöta väder i Blekinge och Kronoberg har gett Blekinges vattendrag en riklig påfyllning. Vid gårdagens kontroll av flödena i Mörrumsån uppmättes hisnande 97,3 m3 per sekund. Det motsvarar, i andra mått mätt, mer än två olympiska simbassänger i minuten. Så stora flöden har man aldrig tidigare sett vid ån.

– Det är väldigt mycket vatten i Mörrumsån, säger Malin Lind Mattsson som är försvarsdirektör på Länsstyrelsen Blekinge.

Har gått i stabsläge

Länsstyrelsen Blekinge träffade under fredagen bland annat SMHI och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att kunna skapa sig en bild av riskerna med de stora vattenmassorna.

Man har bland annat inventerat den utrustning som finns till hands vid kraftiga översvämningar och förberett för ett snabbt ingripande ifall det skulle behövas. Länsstyrelsen har också gått upp i stabsläge för att kunna vara beredda på att agera ifall situationen skulle komma att förvärras.

– Det känns som att de har rätt bra koll på vad som skulle kunna hända och vad som händer just nu, säger Malin Lind Mattsson.

Inga allvarliga skador hittills

Enligt Malin Lind Mattsson har det gjorts ett stort arbete för att förebygga stora översvämningar. Bland annat har man rensat i flera åar för att vattnet lättare ska kunna passera. Trots det har flera landområden blivit översvämmade.

– Det påverkar väldigt mycket runt själva ån och det blir översvämningar på vägar och gångstråk. Men inga människor har kommit till skada och inga samhällsviktiga verksamheter har blivit drabbade, säger hon.

Länsstyrelsen Blekinge bad under fredagen Frivilliga flygkåren om hjälp med att fotografera läget i vattendragen från luften.

Se bilderna från flygturen i bildspelet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.