Studentflak i Karlshamn med bland annat texten ”Fruntimmer är madrasser med hål i”. Foto: Privat

Rektorns oro efter sexplakatet – kan skrämma bort tjejer

Publicerad

Ett studentflak i Karlshamn uppmärksammades efter att många reagerat på sexistiska budskap. Nu fruktar skolans ledning att händelsen kan skrämma bort tjejer från utbildningen.
– De skyltar med skolans namn, säger Åsa Wyndhamn, rektor för det aktuella programmet på Väggaskolan i Karlshamn.

Det var under fredagens studentfirandet i Karlshamn som de sexistiska banderolltexterna på ett studentflak retade upp flera åskådare. Och nu menar skolans rektor att händelsen kan skrämma bort tjejer från det aktuella programmet.

– Just det här året gick det inga tjejer på programmet, med det blir betydligt fler nästa år. Vi vill fortsätta ha en positiv trend i könsfördelningen- och det får man inte såhär, säger Åsa Wyndhamn, som är rektor för det aktuella programmet på Väggaskolan i Karlshamn.

Hon vill poängtera att varken tillverkningen av banderoller eller att åka på studentflaken skett på skoltid.

– Det är myndiga elever som har en aktivitet utanför skoltid. Så där har vi inget ansvar, men de skyltar ju med både skolans namn och företagets som kör.

Även transportörernas ansvar

Skolan menar också att det förutom eleverna även ligger ett ansvar på de transportörer som kör studentflaken. Nu kommer rutinerna att ses över inför nästa student.

– Vi kommer att i samband med vår information för föräldrar och elever, med polisen närvarande, inför studenten också lägga till utformningen av banderollerna och också ha samtal med transportörerna om deras ansvar och möjlighet att vägra att köra om det uttrycker olämpligheter, säger Åsa Wyndhamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer