Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen har satsat på att uppföra en hel kilometer av nya gärdesgårdar runt om i Blekinge. Viktigt inslag i ett historiskt landskap, menar Sofie Willman, naturvårdsförvaltare. Foto: Jerker Hagman/SVT

Satsning på gärdesgårdar i Blekinge: ”Historiskt landskap”

Uppdaterad
Publicerad

Över en kilometer ny gärdesgård av gran och en, byggd enligt traditionell teknik som är typisk för Blekinge. Det har nu blivit verklighet i skyddade naturområden i länet.

Bromåla och Steneryd utanför Karlskrona, Ire utanför Karlshamn och Vambåsa utanför Ronneby är platserna där de nya gärdesgårdarna nu blivit verklighet. Med stöd av pengar från EU:s landsbygdsprogram via Jordbruksverket har länsstyrelsen byggt sammanlagt 1,2 kilometer traditionella gärdesgårdar i Blekinge.

– Det är ett historiskt landskap där gärdesgårdar varit ett naturligt inslag under lång tid. Det är också ett bra skydd mot vildsvin som annars bökar upp våra ängar och betesmarker, säger Sofie Willman, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen.

Se videon för att följa med till Bromåla, en av platserna där en ny gärdesgård står färdig.

Runt skyddade naturområden i Blekinge har 1,2 kilometer ny gärdesgård blivit verklighet. Foto: Jerker Hagman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.