Rester från Karlskronas första kritpipefabrik funna

Uppdaterad
Publicerad

Vid den arkeologiska utgrävningen vid Handelshamnen i Karlskrona har arkeologer nu hittat mängder av rester från Karlskronas första och enda kritpipefabrik.

– Arkeologiska utgrävningar i Karlskrona är mycket sällsynta och den underjordiska gömda delen av världsarvet blir bortglömd. Därför är det oerhört värdefullt att vi får möjlighet av gräva djupt i stadens historia, säger antikvarie Mikael Henriksson från Blekinge museum.

Det arkeologiska utgrävningen sker med anledning av att det planeras för bostäder inom kvarteret Gulin vid Handelshamnen, där även Karlskronas sista bevarade hamnmagasin från 1700-talet finns.

TV: Se hela inslaget här

Vid utgrävningarna har arkeologerna hittat mängder av rester av kritpipor – en del med stämplar.

Flera piprester som hittats är märkta med signaturen NMN.

– Det är Nils Matteus Nordsten som fick stadsprivilegier år 1755 att driva en kritpipefabrik med tolv anställda, berättar Mats Anglert, arkeolog vid Statens historiska museer.

Första bebyggelsen

Kritpipefabriken var den första bebyggelsen i kvarteret Gulin och då låg kvarteret precis vid havskanten och närheten till havet var en nödvändig placering.

– I Karlskrona fanns ingen lera som blir vit vid bränning, så leran som kallas Hollands lera importerades från västra Europa och skeppades till Karlskrona, säger Mats Anglert.

När kritpipefabriken var verksam var Karlskrona en stor, pampig stad och staden hade sin stora glansperiod.

– Det intressanta med den här utgrävningen är att vi kan gräva oss ner till den civila staden Karlskrona med handel istället för örlogsstaden Karlskrona, säger Mikael Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer