Revisorerna, med Lars Beckman (M) i spetsen, riktar skarp kritik mot Karlshamns kommun. Se mer i klippet. Foto: Towe Olsson/SVT

Nytt bakslag: Karlshamns Stillerydssatsning går back – med 31 miljoner

Publicerad

Kommunrevisorerna riktar skarp kritik mot kommuneldningens satsning i Stillerydsområdet i Karlshamn.

Hittills är underskottet 31 miljoner kronor.

En siffra som oroar revisorerna inför projekt som Östra Piren, handelsområdet i Duveryd och bostadsområdet i Sternö.

– Det finns en mycket stor risk att Karlshamns kommuns ekonomiska kris fördjupas ytterligare, säger revisorerna.

Revisorerna i Karlshamn har granskat kommunens satsning i Stilleryd som inleddes 2004. Då var kommunens vision att Stilleryd skulle bli ett logistikcenter med 500 arbetstillfällen.

Men etableringen har inte gått som tänkt. Kommunen har sålt mark för 47 miljoner kronor, varav 30,8 miljoner till Karlshamns hamn. Kostnaden för kommunen uppgår till 78 miljoner kronor, bland annat för anläggning av vägar och vattenledningar. Det innebär att satsningen på området hittills har gett ett minusresultat på 31 miljoner kronor.

– Vi kan konstatera att efter en lång tid har det inte skett några nya etableringar från externa företag. Vi gjorde en granskning redan 2016 där vi visade på kritiken och efterlyste uppföljning från kommunen, säger Lars Beckman (M), ordförande för kommunrevisorerna.

Någon sådan uppföljning har inte gjorts enligt revisorerna, som anser att kommunen har tappat kontrollen över projektet.

Oro inför Piren och Sternö sjöstad

Mot denna bakgrund oroas revisorerna nu över nybyggnationen på Östra Piren, visionen om 50 000 invånare, det nya bostadsområdet Sternö sjöstad och handelsområdet i Duveryd.

– Detta innebär en mycket stor risk att Karlshamns kommuns ekonomiska kris fördjupas ytterligare om inte både förvaltningsledning och politisk ledning börjar arbeta med att prioritera och planera framtida satsningar, menar revisorerna.

Privat aktör drog sig ur

Kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) säger att han ännu inte har hunnit läsa rapporten och därför inte kan kommentera den. Kommundirektör Daniel Wäppling kan inte kommentera revisorernas kritik mot den politiska ledningen, men säger så här om Stillerydsprojektet:

– Det finns inga exploateringsprojekt som inte ligger nära en större stad som bär sig. Samtidigt finns det krav från medborgare och företag att man ska kunna utveckla kommunen.

Hur har det gått med planerna på 500 arbetstillfällen?

– Det fanns en privat aktör som tillsammans med Karlshamns kommun skulle utveckla logistiktjänster i Karlshamn, men den privata aktören valde att avsluta projektet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.