Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hästen Nanis på bilden stod på ridklubben under utbrottet, men klarade sig undan smitta. Se mer i klippet. Foto: SVT

Ridklubben tvekar – vill invänta effekterna av kvarkavaccinet

Uppdaterad
Publicerad

I början av det nya året väntas det nya vaccinet mot den smittsamma hästsjukdomen kvarka finnas på marknaden. Karlshamns ridklubb drabbades av sjukdomen för några år sen – men de är tveksamma om de ska vaccinera, berättar verksamhetschef Josefin Nilsson.

Varje år rapporteras ett 70-tal fall av kvarka i Sverige. Men hur många hästar som drabbas är inte känt eftersom bara första fallet rapporteras.

För Karlshamns ridklubb kan komma att vaccinera framöver, konstaterar Josefin Nilsson.

– Vi vill se lite hur det kommer fungera, hur många som kommer att vaccinera och vad det kommer att ha för effekt.

Drabbades själva

Även om ridklubben är tveksam är grundinställningen till vaccinet positiv – eftersom sjukdomen är smärtsam för hästarna.

För drygt fem år sedan fick ridklubben in kvarka i stallet och var då tvungna att stänga. Något som stod ridklubben dyrt och tog på krafterna.

– Vi hade två som var väldigt dåliga men nästan alla blev ju dåliga. Vi fick tänka på hygien och duscha efter varje stall, säger hästskötare Charlotte Hjort.

Sjukdomen orsakas av streptokockbakterier. Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med varbölder i huvudets lymfknutor. Kvarka kan orsaka svåra följdsjukdomar som lunginflammation och invärtes bölder i bland annat lungor, lever och hjärna.

I vissa fall kan symptomen på kvarka vara lindriga och likna en vanlig förkylning. Sjukdomen är mycket smittsam och smittbärare utan symtom förekommer.

Kvarka smittar normalt inte människor.

Utbrott förekommer hos hästar i Sverige och andra länder.

Källa: Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer