Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Brunsberg (M), riksdagsledamot, är kritisk till förslaget att peta bort Ronneby Airport ur Swedavias basutbud. Foto: SVT

Riksdagskritik mot förslag att peta Ronneby Airport

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga flygplatsutredningens förslag att plocka bort Ronneby Airport från det nationella basutbudet möter stark kritik även i riksdagen. Camilla Brunsberg (M) säger att förslaget är oacceptabelt.

Gårdagens besked, att den statliga utredaren Peter Norman föreslår att Ronneby Airport inte längre ska ingå i Swedavias basutbud till förmån för Kalmar flygplats, har mött stark kritik lokalt. Nu reagerar även riksdagsledamoten Camilla Brunsberg (M) mot förslaget.

– Att överhuvudtaget fortsätta utreda om Ronneby flygplats kan knoppas av som statlig flygplats är helt oacceptabelt, säger hon.

Kalmar kan peta bort Ronneby

Utredningen föreslår alltså att Swedavias utbud utökas med flygplatserna i Kalmar, Skellefteå och Ängelholm. Och närheten till Kalmar skulle då, enligt utredningen, göra att Ronneby kan plockas bort ur basutbudet.

Det innebär att kostnaderna för att driva flygplatsen i större grad kan läggas över på andra aktörer.

– Ronneby flygplats är igång dygnet runt och är oerhört viktig för vårt län. Det som aldrig någonsin får hända är att man försöker lägga över kostnaden på kommuner och regionen, det får inte hända, säger Camilla Brunsberg (M).

Vill undersöka om Försvarsmakten kan ta över

Utredningen föreslår också att man bör titta vidare på om Försvarsmakten kan ta ett större ansvar för även den civila flygtrafiken från Ronneby, om den plockas bort från basutbudet.

– Jag är oerhört tveksam till det. Blekinges flygplats är en av Sveriges mest strategiska och viktiga flygplatser, så varför ska man krångla till det och hitta en helt ny modell? Det fungerar alldeles utmärkt som det är i dag, säger Camilla Brunsberg.

Försvarsmaktens kommunikationschef för F17 säger till SVT Nyheter Blekinge att de i dagsläget inte vill kommentera utredningen, utan inväntar att ett förslag skickas på remiss.

Även S-ledamoten Heléne Björklund är kritisk och menar att utredningen landar fel, bland annat i slutsatsen att flygplatsen i Ronneby inte skulle ha några statliga behov.

– Jag utgår från att regeringens infrastrukturminister förkastar denna slutsats, och vi riksdagsledamöter från Blekinge kommer att jaga honom i denna fråga, skriver hon i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.