Magnus Manhammar sitter i riksdagen för Socialdemokraterna. Foto: SVT

Riksdagsledamot fick avföring på posten

Uppdaterad
Publicerad
Magnus Manhammar (S) har länge fått utstå hat och hot för sitt politiska engagemang. Men i dag gick det för långt, när någon skickade mänsklig avföring till honom via posten.
– Det var droppen som fick bägaren att rinna över, säger han.

Det var när Magnus Manhammar (S) skulle öppna dagens post som den obehagliga upptäckten gjordes.

– Jag hade fått ett brev med mänsklig avföring. Jag har utsatts för hat och hot i många år och levt med skyddad identitet på grund av mitt engagemang för demokrati och mot rasism. Men det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Han säger att hoten mot honom nästan uteslutande kommer från högerextrema miljöer och sympatisörer till Sverigedemokraterna.

LÄS MER: SD-topp polisanmäls efter minaretuttalande

För någon vecka sedan polisanmälde han Sverigedemokraternas ordförande i Karlskrona, Christopher Larsson, för hets mot folkgrupp i samband med ett uttalande kring den nybyggda minareten i staden. Om dagens brev har något med den anmälan att göra vill han inte spekulera i.

– Det här är ett sätt att försöka tysta andra politiska röster. Man vill censurera min politiska åsikt.

Tidigare har han valt att inte polisanmäla hoten, men det ska det bli ändring på nu.

– Hädanefter kommer jag polisanmäla allt. Har vi hela tiden hårdare samhällsdebatter och folk som utsätts för hot måste samhället agera.

Hur då?

– Dels behöver man skärpa lagstiftningen när det gäller hot och hat, inte minst på nätet. Sedan måste vi också prata mer om de här frågorna, hur det är att vara politiker i dag. Att det här har blivit vardagsmat.

LÄS MER: Blekinges politiker mest utsatta – i hela landet

Förra veckan kom en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som visade att just Blekingepolitiker är mest utsatta för hot i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hot mot politiker

Mer i ämnet