Foto: TT

Riktad knarkinsats gav rekordresultat

Uppdaterad
Publicerad

Knarkhundar på Sweden Rock Festivals campingområde är förklaringen bakom toppsiffran av anmälda narkotikabrott i Sölvesborg under juni månad.

I juni anmäldes 186 narkotikabrott i Blekinge – betydligt fler det normala för månaden. Antalet anmälningar var mer än dubbelt så många som snittet för juni sedan 2006, och en toppnotering för att vara en junimånad. Medeltalet för juni har legat på 83 anmälda brott, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som nyhetsbyrån Siren sammanställt. Flest anmälda narkotikabrott, 94 stycken, skedde under den aktuella perioden i Sölvesborg.

Och det finns en förklaring till rekordsiffrorna: polisens planerade insats mot dels Sweden Rock Festival, dels mot ett antal kända adresser i kommunen samt specialbevakning av försäljning kring Resecentrum.

Sweden Rock Festival

– Vi fick ett bra resultat och ungefär vad vi kunde förvänta oss, säger Mats Hadartz, tf lokalpolischef i västra Blekinge.

”Fick jobba ostört”

Av de 94 anmälda brotten i Sölvesborg upprättades 87 på rockfestivalen. Totalt handlar det om ett femtiotal misstänkta personer där några misstänks för flera olika typer av narkotikabrott. 

– Det handlar i första hand om amfetamin, kokain och hasch, säger Mats Hadartz, som bekräftar polisens satsning på just knarkhandel och narkotikamissbruk i Sölvesborg.

– På festivalen hade vi särskilda trafikkontroller med fokus på narkotika och vi hade hundinsatser på campingområdet. Vi fick jobba ganska ostört och då blir det också resultat.

Under slutet av maj och början av juni gjordes dessutom en punktinsats på kända knarkadresser i kommunen.

– Vi fick tips som vi kunde gå vidare med och även det gav resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet