Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustlinjen i Karlshamn kontrolleras på olja från Marco Polos grundstötning i höstas. Se mer i videon. Foto: Agnes Norup/SVT

Risk för olja i Karlshamn när havstemperaturen stiger – kommunen kontrollerar

Publicerad

Karlshamns kommun ger sig ut till fots för att kontrollera oljenivåerna längs med kusten inför badsäsongen.

– Det är en viss mängd olja som saknas i dag och som vi inte vet vart den har tagit vägen, säger miljöstrateg Jesper Bergman.

Omkring 55 ton bränsle läckte ur passagerarfärjan Marco Polo när den gick på grund tre gånger utanför Blekinges kust i höstas. Då fångades ungefär 15 ton upp på flera platser runtom Sternö under en räddningsinsats.

Sedan dess har tecken på olja varit näst intill obefintliga. Men inför badsäsongen görs nu kontroller till fots längs med kustlinjen tillsammans med Miljöförbundet Blekinge Väst.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Även om vi inte hittar någon olja i dag så kommer vi fortsätta att göra kontroller längs kusten och ute i skärgården, säger Jesper Bergman, miljöstrateg på Karlshamns kommun.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet