En uppvisning av nya Jas Gripen E väntas vara en av de stora publikmagneterna under Flygdagen. Foto: Lars Pehrson/TT

Risk för trafikstörningar under flygdagen

Publicerad

Köer är att vänta på E22 och andra vägar omkring Ronneby och Kallinge under söndagen. Årets flygdag på Blekinge flygflottilj F17 väntas locka omkring 75 000 besökare.

– Tittar man på flygdagen som genomfördes i fjol i Uppsala så var det 145 000 besökare, och tittar man på tidigare flygdagar som genomförts på F17 så har besökarantalet hela tiden ökat, säger Helene Nyberg, kommunikationschef på F17.

Flygdagen på F17 pågår mellan klockan 08.00 och 17.00 och enligt polisens bedömning finns risk för köbildning på E 22 och väg 27 mot Kallinge, särskilt i samband med att evenemanget börjar och slutar.

Besökare uppmanas samåka

Alla trafikanter, även de som inte ska till flygdagen, uppmanas att åka i god tid, hålla hastighetsbegränsningarna och visa tålamod vid köer (se tips nedan i faktarutan).

– Vi uppmanar alla som kan att ta sig till F17 till fots, med cykel eller kollektivtrafik. Om det inte är möjligt så uppmanar vi att man samåker, för det kommer underlätta trafikmässigt, säger Helene Nyberg.

Sänder på egen radiofrekvens

En av de stora publikmagneterna för i år är uppvisningen av nya Jas Gripen E. Utöver markutställningar kommer det även vara flyguppvisningar med flera olika helikoptrar och flygplan av både svenska och utländska modeller.

För de som är sent ute och missar öppningen av flygdagen finns dock en räddning:

– Sitter man i bilkö och hör att flygdagen dragit igång kan man lyssna på radion på 88,4 MhZ. Vi har fått tillstånd att sända på den frekvensen, och man kan höra speakern och får veta vad man ser på himlen.

SVT Nyheter Blekinge är på plats under söndagen för att bevaka flygdagen.

Trafikanter som kommer norrifrån

Kör du väg 27 norrifrån mot Ronneby ska du ta av mot väg 637. Följ skyltarna märkta ”Flygdag”. Trafikposter kommer att hänvisa dig till en parkeringsyta.

Trafikanter som kommer västerifrån

Kör du E 22 västerifrån mot Ronneby tar du avfart/trafikplats 55. Kör väg 620 och följ skyltar märkta ”Flygdag”. Därefter följ anvisningar från trafikposter som kommer att hänvisa dig till en parkeringsyta.

Trafikanter som kommer österifrån

Kör du E 22 österifrån mot Ronneby, ta avfart/trafikplats 57. Kör väg 650. Skyltar märkta ”Flygdag” kommer finnas synliga. Följ trafikposters anvisning till parkeringsyta.

Bussar från parkering

Från de parkeringar som ligger längst ifrån evenemangsområdet kommer det att gå bussar. Dessa kör till och från flottiljen under hela dagen.

Det kommer att finnas poliser och trafikvakter utposterade längs vägen och vägskyltar märkta ”Flygdag” hänvisar trafiken till parkeringarna (se närmare information i faktaruta).

Källa: Polisen i Blekinge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.