SD-kommunalrådet Louise Erixon är bland de som porträtterades. Under bilderna fanns hakkors. Nu åtalas en man för att ligga bakom karikatyrerna. Foto: Johan Nilsson/TT och privat

Ritade hakkors på politisk karikatyrbild – åtalas för förtal

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern åtalas nu för förtal sedan han i sociala medier publicerat en egenproducerad karikatyrteckning på Samstyrets ledning i Sölvesborg – och målat hakkors under toppolitikernas porträtt.

Mannen erkänner i förhör att han tecknat och spridit bilden. 

Den aktuella bilden publicerades i en politisk debattgrupp, vars syfte uppges vara att kritiskt granska det så kallade Samstyret i Sölvesborg. Den 26 februari i år delade den nu åtalade mannen i 80-årsåldern själv en teckning med porträtt föreställande bland andra SD-kommunalrådet Louise Erixon tillsammans med texten: ”Sölvesborgs kommun – av flyktingfria skäl”.

Övriga politiker på teckningen identifierades som Kith Mårtensson (M), Robert Manea (KD) samt Anders Jönsson (SoL) – samtliga med ledande positioner inom det lokala styret i kommunen.

Den förtalsmisstänkte mannen polisanmäldes omgående:

– Man har passerat en gräns i och med hakkorsen. Det är vi alla fyra på bilden helt eniga om, sa Kith Mårtensson när hon förhördes i ärendet i april i år.

Upphovsmannen själv säger att syftet med teckningen var att belysa ”SD:s nazistiska rötter”:

– Det var kanske lite barnsligt, men jag ville visa på släktskapet.

Hör Kith Mårtensson (M) efter beskedet om att åtal väcks i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.