Kraftverk rivs för fiskarnas skull

Uppdaterad
Publicerad

Mariebergs kraftverk i Mörrumsån ska rivas – en åtgärd som initiavtagarna bakom projektet beskriver som rena julklappen för både fisk och sportfiskare. Detaljerna kring den unika miljösatsningen presenteras i dag.

Den planerade rivningen av kraftverket kan ske tidigast 2017 efter samrådsmöten med närboende, lokala organisationer och myndigheter. Tanken är att rivningen ska öppna Mörrumsån hela sträckan från havet till fiskvägarna vid kraftverken i Hemsjö, något som tros förbättra förutsättningarna förfiskvandring och reproduktion samt den biologiska mångfalden i stort. .

– Rivningen av dammen betyder oerhört mycket för fisketillgången i Mörrumsån. Vi talar om hundratals fler laxfiskar som nu kan leka, och ett betydande antal fler smolt. Det blir ett rejält tillskott av fisk. Detta är julafton både för fisken och sportfiskarna, säger Ola Söderdahl, platschef på Mörrum Kronolaxfiske.

Projektet kommer till stånd genom ett gemensamt initiativ från E.ON, som äger kraftverket, i nära samarbete med Länsstyrelsen, Sveaskog och Karlshamns kommun.

– Att en miljöförbättrande åtgärd av den här storleken är på gång i vår kommun är oerhört glädjande, säger Marco Gustavsson, landsbygdssamordnare på Karlshamnkommun. Mörrumsån har en enorm betydelse för kommunen och detta initiativ kommer ha mycket positiva effekter på fisket och friluftslivet för våra invånare och besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.