Foto: Leif R Jansson/TT

Rökerier i Blekinge redo ta emot tjuvfiskad ål

Uppdaterad
Publicerad

Den som tjuvfiskar ål kan lätt få hjälp med att röka den i Blekinge. En rundringning som SVT Blekinge gjort visar att länets rökerier inte frågar om hur den utrotningshotade ålen fångats.

Hennings rökeri ger klart besked. Vi har ringt för att fråga om det går bra att lämna in ål för rökning utan att visa upp licens.

– Ingen fara alls, det går bra, är svaret från rökeriet i Hällevik utanför Sölvesborg.

Krävs speciell licens för ålfiske

Ålen är utrotningshotad. Mängden unga ålar som ska bygga upp beståndet har sedan 1980-talet minskat med över 95 procent. De enda som får fiska ål är ett fåtal yrkesfiskare med speciell licens. Men tjuvfisket i Blekinge är omfattande, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Rökerier frågar inte efter licens

SVT kontaktade länets fyra fiskrökerier för att ta reda på om de bryr sig om huruvida den ål de röker är fångad på ett lagligt sätt eller inte. Resultatet från rundringningen är ett tydligt nej. Vi ringer som privatperson och frågar om man kan lämna in ål för rökning och om det i så fall är nödvändigt att visa upp licens. Samtliga fyra rökerier säger att de inte bryr sig om licens. 

– Bara lämna in fisken, jag röker den och ställer inga frågor, är beskedet från Sturkö rökeri i Karlskrona.

Svaret är i stort sett detsamma från Valje rökeri i Sölvesborg. När vi ringer Wägga fisk- och delikatessrökeri i Karlshamn går vi ett steg längre och förklarar att vi tagit ål ”till husbehov”. Att lämna in den ålen till rökning stöter inte på några problem, det går utmärkt, säger man på Wägga.

Förvåning hos länsstyrelsen

Att rökerierna på detta sätt struntar i ålens ursprung är inte tillåtet. Håkan Anderberg på länsstyrelsen i Blekinge blir förvånad när han hör talas om rökeriernas villighet att ta om hand ål som kan ha tjuvfiskats.

– De bryter i så fall mot sitt verksamhetstillstånd, säger han. De ska kontrollera att den ål de röker är fiskad på rätt sätt och på rätt ställe.

En gång om året ska rökerierna redovisa för länsstyrelsen var den ål de röker kommer ifrån. Det är en del i arbetet med att se till att inte överfiske sker.

– Ålen är så pass hotad att det är viktigt att denna kontroll fungerar, säger Håkan Anderberg.

Rökerier ändrar sig: ”Fick fel svar”

Efter rundringningen hör vi av oss igen till rökerierna och berättar att det är SVT Blekinge som ringt.  Ägaren till Hennings rökeri, Bo Knutsson, säger då att sommarjobbare gett oss fel svar och att Hennings absolut inte röker ål med oklart ursprung.

Europeiska ålen – ett starkt hotat bestånd

Den europeiska ålen utgörs av ett enda bestånd som är starkt hotat. Mängden unga ålar som ska bygga upp beståndet har sedan 1980-talet minskat med över 95 procent.

Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål. Några undantag görs för ett fåtal yrkesfiskare som har licens för att fånga ål. Om man råkar ta ål av misstag är man skyldig att släppa tillbaka den. Att reglerna efterlevs kontrolleras av två myndigheter: Havs- och vattenmyndigheten samt Kustbevakningen.

Artdatabanken har satt upp ålen på den röda listan. Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden uppmanar konsumenterna att inte köpa eller äta den.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, Naturskyddsverket, WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.