23-årige Roland Harutyunyan i Kungsmarken ska få fler i området att vilja ta coronavaccinet. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Roland, 23, ska få fler att vaccinera sig i Mellanstaden

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Roland Harutyunyan bor själv i Kungsmarken i Karlskrona – nu ska han få andra i området att förstå vikten av att vaccinera sig.

– Om jag tycker det är bra att vaccinera sig så tror jag att många kommer lyssna på mig.

Kungsmarken i Karlskrona är ett av de områden i Blekinge som visat på den lägsta vaccinviljan i länet.

En förklaring kan vara att det här är ett område med många utrikesfödda – en grupp som i stort visat ha lägre vaccinationstäckning än bland personer födda i Sverige.

– Man kanske får hem en lapp där det står information på svenska. Då blir det att man inte är med i svängarna på samma sätt, säger Roland Harutyunyan.

”Stor roll”

Region Blekinge har valt ut 23-årige Roland Harutyunyan som sin vaccinambassadör – en person vars uppgift är att informera om vaccinationen mot covid-19 i de områden där det tros behövas som mest.

– Jag känner att jag har en jättestor roll i det här. Jag behöver förmedla det här och förklara varför det här är så himla viktigt.

På totalen god vaccinvilja

Generellt sett har Blekingeborna en god vaccinvilja, menar regionens vaccinsamordnare Mats Berggren. Även i de områden som har lägre vaccintäckning så handlar det ändå om runt 80 procent av exempelvis åldersgruppen över 60 år som har tagit sitt vaccin.

Kungsmarkens vårdcentral som har länets lägsta vaccintäckning kommer upp i 82,1 procent.

– Vi har mer svårnådda grupper, som till exempel nyanlända och utrikesfödda, eller personer med psykiatrisk bakgrund. Det vet vi om och vi jobbar aktivt för att få dem att bli vaccinerade, säger vaccinsamordnare Mats Berggren.

– Men på totalen är vaccinviljan god i Blekinge och det tuffar på och förbättrar sig hela tiden.

Se vaccinambassadören i Kungsmarken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.