Ronneby kommuns konsumentvägledare Niclas Sturesson riktar skarp kritik mot företaget. Foto: SVT

Varningen: ”Skuldrådgivare profiterar på skuldsatta människor”

Publicerad

Kommunen varnar nu för en privat skuldrådgivare som påstår sig erbjuda tjänster som enligt kommunens konsumentvägledare inte är möjliga att genomföra.

– De profiterar på utsatta människor och ger dem förhoppningar att de ska bli skuldfria, säger Niclas Sturesson, konsumentvägledare i Ronneby kommun.

Företaget Skuldrådgivning 1 AB uppger på sin hemsida att de mot betalning bland annat kan kartlägga konsumentens alla skulder i Sverige och ansöka om att ta bort betalningsanmärkningar. Något som Niclas Sturesson menar inte är möjligt.

– Att kartlägga alla skulder och ta bort en korrekt betalningsanmärkning är i princip omöjligt, säger han.

Kommuner ska erbjuda skuldrådgivning

Företaget säger också att de kan hjälpa till med att få skulder raderade, men enligt Niclas Sturesson brukar inte lånegivare eller inkassobolag vara intresserade av att deras fordringar preskriberas.

– I teorin så preskriberas skulder, men inte i praktiken, säger han.

Skuldrådgivning är något som konsumenten inte behöver betala för.

Alla kommuner i landet har en skyldighet att hjälpa skuldsatta och ska enligt lag erbjuda gratis skuldrådgivning.

SVT Nyheter i Blekinge har varit i kontakt med Företaget Skuldrådgivning 1 AB, som lovat att få svara på frågor via mejl. Men några svar har ifrån företaget har inte lämnats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.