– Polis och allmänhet måste samverka bättre, säger Roger Fredriksson (M). Foto: SVT

Ronneby kommun: Vårt flyktingmottagande svartmålas

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen i Ronneby tycker att kommunen fått oförtjänt kritik i sociala medier för mottagandet av nyanlända.

– Vi angrips av nättroll och då krävs fakta, säger kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M).

Dagens presskonferens i Ronneby hade ett syfte: att ge en motbild till de, vad kommunen menar, osakliga uppgifter om mottagandet av nyanlända som fått fäste i sociala medier.

Enligt kommunledningen handlar det bland annat om att det i olika forum på nätet hävdats att Ronneby tagit emot många nyanlända i syfte att tjäna pengar genom retroaktiva bidrag från staten.

Uppgifterna har, enligt Roger Fredriksson, blivit så spridda och etablerade att de nu måste tillbakavisas.

– Det är en ovanlig presskonferens här i dag. Källkritik är något man borde ha lärt sig i skolan, men just nu får vi ägna mycket tid åt att hantera frågor som grundar sig i felaktiga påståenden.

Ronneby kommun ska bland annat ha utsatts för organiserade ”trollattacker” via mejl och telefonsamtal – attacker som utreds av säkerhetsavdelningen.

Oroligheter på stan

Enligt Ronneby kommun har det anvisade antalet nyanlända till Ronneby de senaste åren varit noll.

– Vi har däremot ansvar för att ta emot ensamkommande, liksom för att ta emot personer med familjeanknytning till dem. Många personer har också valt att bosätta sig i kommunen på egen hand, säger Roger Fredriksson.

Efter den senaste tiden oroligheter med flera stora slagsmål har diskussionen i sociala medier riktat fokus på just kommunens hantering av flyktingar.

– Det är ett fåtal personer som orsakar stora problem.

Vid presskonferensen i dag pekade kommunledningen också ut några områden där det måste göras insatser: det handlar bland annat om svarthandel och narkotikaförsäljning.

– Här måste kommun, polis och allmänhet samverka bättre, säger Roger Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.