Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild från Syrien, där mannens brott ska ha ägt rum. Foto: EPA/TT

Misstänkt IS-anhängare från Ronneby åtalas – för grova krigsbrott i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern från Ronneby åtalas nu för grova krigsförbrytelser. Mannen ska ha tillhört IS i norra Syrien när brotten begicks 2015.

Enligt åtalet som lämnades in under tisdagen ska mannen, tillsammans och i samförstånd med andra, ha avrättat två obeväpnade personer i norra Syrien under 2015.

Han åtalas även för ett fall av krigsförbrytelse för att på offentlig plats allvarligt skändat en enligt krigets lagar skyddad avliden person.

– Åtalet rör väldigt allvarliga brott begångna under kriget i Syrien. Utredningen har varit omfattande och komplicerad och förhör har genomförts i flera olika länder, säger kammaråklagare Reena Devgun, i ett pressmeddelande.

Utredningen har bedrivits av polis och åklagare i både Sverige och Belgien, i nära samarbete med Tyskland och även med hjälp av Turkiet.

Mannen nekar till brott.

Hör mer om de misstänkta brotten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.