Premiär för dokumentären – som delar Ronnebyborna

Uppdaterad
Publicerad

Tom Alandhs nya dokumentär ”När världen kom till Ronneby” har redan innan den officiella premiären skapat reaktioner bland Ronnebyborna. Vissa anser att den är balanserad och ger en bra bild – andra anser att den är en mer orättvis och dyster skildring av Ronneby.

Under onsdagskvällen har dokumentären officiellt premiär på SVT, men den har funnits på SVT Play sedan i söndags.

Den 59 minuter långa dokumentären fokuserar på hur Ronneby förändrades i samband med flyktingströmmen 2015, när staden fick 3 000 nya invånare.

Kriminalitet och otrygghet

Flera invånare som dokumentärfilmaren pratat med vittnar om hur kriminalitet och otrygghet de senaste åren spridit sig i samhället.

Hamsa Andourh flyttade till Ronneby för ungefär sex år sen och tycker att dokumentären ger en alltför negativ bild, där positiva exempel på invandring saknades.

– Jag är själv ett exempel. Efter att ha bott i Sverige i åtta månader öppnade jag min butik, och min fru jobbar i skolan. Det finns många som oss, säger han.

SVT har pratat med flera Ronnebybor för att se om de känner igen sin stad – hör de blandade åsikterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.