Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tim Sonesson, trafikansvarig på Ronneby kommun och pendlaren Maria Olin varför övergivna cyklar behöver plockas bort. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Ronnebys övergivna cyklar rensas bort

Publicerad

Ronneby kommun satsar på att rensa upp bland övergivna cyklar i centrum.

Ägarna har tre månader på sig att få tillbaka sina omhändertagna cyklar.

Röda lappar med texten ”Ska den stå här?” kommer att fästas på cyklar som är trasiga eller på andra sätt ser övergivna ut i centrala Ronneby. Bland annat har det kommit klagomål om att det ibland är svårt att hitta plats till sin cykel vid stationen för att det står trasiga cyklar i vägen.

– Vi kommer att fylla i var den står någonstans, vilket datum den senast ska flyttas och ett ärendenummer, berättar Tim Sonesson, trafikansvarig.

Parkeringsvakter eller Tim Sonesson kommer att gå runt och fästa lapparna på cyklarna. Är cykeln inte flyttad innan det datum som står på lappen så flyttas den till en uppsamlingsplats, där den förvaras i tre månader.

– Jag tycker att det är jättebra, för vi har svårt att få plats för våra cyklar här när vi pendlar, säger Maria Olin som bor i Ronneby och jobbar i Karlskrona.

Så får ägare tillbaka sin omhändertagna cykel:

Genom att ange:

  • Cykelmärke
  • Färg
  • Modell (dam/herr)
  • Platsen den stod på
  • Har du nyckel kan du också använda den för att bevisa att cykeln är din.

Källa: Ronneby kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.