Fler och fler lockas till båtkyrkogården på Tjurkö, men trots säkerhetsbrister har Karlskrona kommunen inte vidtagit några åtgärder. Hör mer i klippet. Foto: Lena Andersson/SVT

Rostigt besöksmål ökar i popularitet – trots problem

Uppdaterad
Publicerad

De rostiga vraken på Tjurkö båtkyrkogård har blivit ett alltmer populärt besöksmål – men är också ett problem. Platsen är svår att hitta och miljön kan vara farlig. I sju år har kommunen funderat på vad man ska göra men har ännu inte kommit till något beslut.

På den nordvästra sidan av Tjurkö, utanför Karlskrona, ligger flera rostiga vrak. Några ligger fortfarande i vattnet, andra vilar som strandade valar mellan björk och midsommarblomster.

”Växt successivt”

De väldiga vraken lockar besökare till platsen, fler och fler för varje år. På Karlskrona turistbyrå märktes det ökade intresset tydligt redan förra sommaren.

– Det har växt successivt men framför allt förra året var det många som frågade, berättar August Eriksson på Karlskrona turistcenter.

Det ökade antalet besökare har lett till fler bilar och felparkeringar i området, något som vägföreningen påpekat för kommunen. Problemet är att Tjurkö båtkyrkogård inte är ett officiellt turistmål.

Länge såg kommunen vraken som en miljöfara och beordrade bortforsling. Men det dröjde av olika skäl och så småningom skiftade kommunen fokus. Kanske handlade det inte om nedskräpning utan om kultur?

I så fall, resonerade kommunledningen, borde man nog göra något åt den riskfyllda miljön.

Ingenting har hänt sedan 2014

“Området bedöms ha stora säkerhetsbrister varför frågan om säkerheten är av största vikt,” står det i kommunstyrelsens protokoll från 2014.

Sedan dess har ingenting hänt. Ärendet har hamnat mellan stolarna, säger Kristina Stark, chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Karlskrona kommun.

– Detta har inte varit någon prioriterad fråga. Men det är någonting vi kanske får titta på, säger hon.

SVT har varit i kontakt med ägaren av marken där båtarna ligger. Den personen vill inte medverka i intervju, men säger att besökare är välkomna så länge de rör sig varsamt i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.