Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roy Dahl, 67, hittade antika bronsmynt som tioåring – nu kommer belöningen Foto: SVT/Blekinge museum

Roy, 67, hittade antika bronsmynt som tioåring – nu kommer belöningen

Uppdaterad
Publicerad

På en åker i Kristianopel hittade 10-årige Roy Dahl åtta antika mynt från romarriket och Egypten. Nu, 58 år senare, får han 1450 kronor i hittelön för fynden.

På den upplöjda åkern i Kristianopel utanför Karlskrona var den då 10-årige Roy Dahl på väg ner till havet med sin farfar för att ta upp ålryssjor. Plötsligt gjorde han ett märkligt fynd.

– Det var något som blänkte så vi la oss på händer och fötter och grävde. Och några centimeter ner låg mynten, säger han.

Möttes på caféet

Mynten sparades inom familjen under alla år, men vid ett oväntat möte förra året var det dags för dem att byta ägare.

– Jag satt på restaurangen och fikade. Och då satt ett gäng från muséet där och pratade om kyrkan. Då sa jag till dem att jag har lite mynt som är mycket äldre än kyrkan här, men de trodde mig inte.

Men när de fick se mynten fick de fart.

2000 år gamla

De åtta mynten har nu granskats, och konstateras härröra från nutida Egypten och romarriket, från 200-talet före Kristus till 300-talet. Enligt kulturmiljölagen ska mynten tillfalla staten, men en hittelön på 1450 kronor betalas också ut.

– Det är bättre att folk får se dem på Blekinge-muséet. Det är rätt fantastiskt egentligen, säger Roy Dahl.

De åtta mynten är från 200-talet före Kristus, till 300-talet efter Kristus. Foto: Blekinge Museum

Mynten förvaras nu på Blekinge Museum, som avser att överföra dem till sina samlingar.

– För arkeologin är ju detta solskenshistorier, där vi lär oss något nytt och allmänheten som lämnar ifrån sig hittade föremål samtidigt kan känna sig delaktiga i att lägga det arkeologiska pusslet, säger Mikael Henriksson, arkeolog på Blekinge Museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.