Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Magnus Ljungkrantz om riskerna med RS-viruset, samt när man som förälder bör söka vård för sitt barn. Foto: Christine Olsson/TT,SVT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Årets RS-epidemi värsta på länge – besöksförbud införs på BB

Uppdaterad
Publicerad

Många barn smittas just nu av RS-virus, vilket har lett till ett väldigt högt tryck på Blekingesjukhusets barnavdelning i Karlskrona. Flera familjer med spädbarn köar i korridoren utanför avdelningen eftersom det är fullt i alla rum.

I Blekinge är hälften av alla platser på barnkliniken belagda av barn med RS, och söktrycket är två till tre gånger högre än normalt. För att skydda de allra minsta råder det nu besöksförbud på barnkliniken och på BB.

Verksamhetschef Magnus Ljungkrantz arbetar vanligtvis inte ute på avdelningen, men har jobbat hela natten när SVT träffar honom under torsdagen. Det är personalbrist då många vabbar eller är hemma på grund av misstänkt virussmitta.

– Just nu har vi ett jättehögt tryck, med många svårt sjuka små barn, säger Magnus Ljungkrantz

”Ta inte med barnen ut”

Anledningen till att så många smittas med RS-virus nu är att det inte var någon säsong förra året, på grund av corona-restriktionerna. Folk höll avstånd och tvättade händerna.

– I år har vi därför två årskullar som har hög risk att få RS. De som riskerar att bli svårast sjuka med hosta och andningssvårigheter är barn under ett år och det är dem vi nu måste skydda, säger Magnus Ljungkrantz.

Ny situation för sjukhuset

I normala fall börjar antalet fall av RS-virus öka i november för att kulminera i februari eller mars. Men i år har det blivit en ovanligt tidig och intensiv start på spridningen av viruset.

Hur länge den pressade situationen varar för sjukhuset har Magnus Ljungkrantz svårt att svara på eftersom de aldrig varit med om detta innan.

– Men tittar man tillbaka på säsonger med mycket insjuknande så har det varit en ganska snabb topp. I den bästa av världar så skulle det här kunna minska inom en månad eller två.

En infektion med RS-virus påminner om en vanlig förkylning, men varar ofta längre. En RS-infektion kan ibland vara i upp till en månad.

RS-virus sprids genom direktkontakt, kontakt med smittade föremål och genom droppsmitta.

Det här är vanliga symtom på en RS-infektion:

  • snuva, ofta med segt slem
  • hosta
  • feber
  • irriterade och röda ögon

Källa: 1177.se/Region Blekinge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer