Rullstolsburen dog efter krock – föraren fälls

Publicerad

En taxichaufför i Blekinge dömdes i dag för vållande till annan död sedan han kört rakt in i en rullstolsburen kvinna vid ett övergångsställe i Kallinge i mars i år. Kvinnan avled senare av skadorna.

Kvinnan, som var svårt sjuk och beroende av sin rullstol, blev påkörd när hon passerade ett övergångsställe tillsammans med sin make. I förhör har mannen berättat att avståndet till den taxibilen bedömdes som säkert, men när paret gick över gatan kolliderade ändå fordonet med kvinnan och rullstolen.

Ett par veckor senare avled kvinnan till följd av sina skador och tingsrätten menar därför att föraren ska dömas för vållande till annans död samt vårdlöshet i trafik.

Taxiföraren själv har inte kunnat lämna någon förklaring till varför han inte uppmärksammade paret vid övergångsstället. Sikten var god och han kände sig utvilad. Han har också förnekat att han under körningen varit distraherad av exempelvis sin mobiltelefon. Mannen, som tidigare är ostraffad, döms nu till villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer