Rullstolsburna Matildas oro: Att inte ha tillgång till skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget krav på att skyddsrum i Sverige ska vara anpassade för olika funktionsvariationer.

Något som oroar rullstolsburna Matilda Strandberg i Karlskrona.

Matilda Strandberg har sökt upp vilka skyddsrum som finns i hennes bostadsområde i Karlskrona, samt hur många personer de rymmer.

– De är ju inte så stora så jag kommer säkert inte att få plats där, säger hon.

Matilda Strandberg hade gärna sett en kartläggning över de skyddsrum som är bättre lämpade för personer som är rullstolsburna.

– Vi har möjlighet nu att kunna förändra det i god tid, säger hon.

Ingen skyldighet på anpassning

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, står för tillsynen av skyddsrum i Sverige medan fastighetsägaren är den som ansvarar för tillgängligheten.

Men enligt MSB finns det i dag inga krav på att skyddsrummet ska vara anpassat. Grundprincipen som gäller för alla är att uppsöka det skyddsrum som finns närmast där man befinner sig då larmet går.

Anders Johannesson, enhetschef för befolkningsskydd, är övertygad om att folk kommer att hjälpas åt att få in alla i skyddsrummet. Det är nämligen inte givet att skyddsrum kan göras tillgängliga för varje ensam individ.

– Det här är svårt för skyddsrummet måste ändå ha sin funktion, ofta krävs då en tröskel för att ha en stadig karm som kan stå emot. Om man i fredstid gjort vissa anpassningar måste de tas bort när det ska aktiveras, säger han.

Hör Matilda berätta mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.