Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var upprörda röster från anhöriga som spred sig i sociala medier. Foto: SVT

Rykte om gravvandaler spreds i sociala medier – var fåglar

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier spreds ryktet om att gravar på Rödeby kyrkogård blivit vandaliserade. Men vandalerna skulle visa sig vara fåglar som letat efter mat.

Nyligen upptäckte anhöriga att blommor låg uppryckta och stenar låg huller om buller på gravplatser på Rödeby kyrkogård. Flera av dem la då ut upprörda inlägg i sociala medier och sökte svar efter vem eller vilka vandalerna var.

”Någon gång i går eller i natt har någon några roat sig med att vandalisera ett antal gravar på kyrkogården i Rödeby bland annat min svärmors grav och en väldigt god vän till våran familj detta är fan inte acceptabelt”, skrev en person.

Dementerades av församlingen

Men snabbt skulle det felaktiga ryktet motbevisas då Rödeby församling gick ut och dementerade det i sociala medier. I inlägget skrev de att det inte var några människor utan det var helt enkelt fåglar som sökt efter mat.

– Det är ju ett känsligt område att ens anhöriga, nära och käras gravar, inte får vara i fred, säger Mats Svensson kyrkoherde på Rödeby församling.

Vanlig händelse

Mats Svensson menar att det är en vanlig händelse och att de till och med haft grävlingar som stökat runt. Samtidigt vill han ge en påminnelse inför kommande halloween då fåglarna kan vara i farten igen.

– Det är inte ovanligt att kajorna är ute efter gravljusen. Det har hänt att de flugit iväg med dem och släppt de på höga höjder.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.