Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Blekinge.

S kräver att situationen på akutkliniken utreds

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjuksköterskor har sagt upp sig från akutkliniken, samtidigt som personalen tilldelats fler arbetsuppgifter när de ska ansvara för närakutens telefonlinje. Nu sätter Socialdemokraterna ner foten och kräver en analys av situationen på kliniken.

Socialdemokraterna i hälso- och sjukvårdsnämnden oroas över den omfattande personalomsättningen på akutkliniken vid Blekingesjukhuset.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat har personalen fått fler arbetsuppgifter i och med att de ska ansvara för den närakutens nya telefonlinje, och då uttryckt en oro för ökad arbetsbelastning för en redan hårt pressad arbetsgrupp.

Socialdemokraterna kräver nu en analys av situationen på akutkliniken och har lämnat in ett så kallat initiativärende där de ger sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson uppdraget att snarast möjligt uppkomma med en skriftlig analys till nämnden med vilka åtgärder som har vidtagits och planeras för kliniken.

– Vi får signaler om att personalen på akutkliniken upplever en stor omsättning av personal, att många slutar. Vi tycker att det är så pass oroande att vi vill ha en analys från sjukvårdsdirektören kring detta: vad är orsaken och vad blir konsekvenserna och i slutändan vad kan vi göra för att säkerställa personalens arbetsmiljö, säger Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

”Arbetet igång”

Sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson säger till SVT att man är medvetna om bekymret på akutkliniken och arbetar för att kunna hantera det. Ivarsson är positiv till att genomföra en skriftlig analys om det är vad nämnden begär.

– Det ser jag som ett uppdrag som vi redan är i. Det är klart att den här personalomsättningen är något som vi behöver hantera och det arbetet skulle jag säga att vi redan är igång med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.